Behandelingen

Kronen en bruggen

Een kroon is een kap van een hard materiaal, zoals zirkonium en/of porselein, die over je eigen tand of kies wordt geplaatst ter versterking. De tandarts kan een kroon adviseren wanneer een tand of kies voor een groot gedeelte al is gevuld, er onvoldoende houvast is voor een vulling, er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd waardoor de tand of kies verzwakt is, of om esthetische redenen.

Een brug wordt gemaakt wanneer één of meerdere tanden en kiezen ontbreken. De meest voorkomende brug bestaat uit twee kronen die op de naastgelegen tanden of kiezen worden geplaatst en een tussenstuk dat uit één of meer kunsttanden en/of -kiezen bestaat.

Het vervaardigen van een kroon of brug gaat in twee afspraken. Bij de eerste afspraak slijpt de tandarts onder verdoving de tand of kies om ruimte te creëren voor de kroon of brug. Daarna neemt de tandarts een afdruk of maakt een 3D-scan van de geslepen tand en de tegenoverliggende kaak. Na de kleurbepaling voor de definitieve kroon of brug plaatst de tandarts een tijdelijke voorziening op uw tand of kies. Tijdens de tweede afspraak, twee weken later, wordt de noodvoorziening verwijderd en wordt de definitieve kroon of brug geplaatst nadat deze eerst goed is gepast en goedgekeurd.